Seyrek Faz & Yoğun Faz Taşima Sistemleri

Pnömatik -hava kullanılan- taşıma sistemleri; çeşitli endüstrilerde dökme malzeme taşıma konusunda diğer mekanik taşıma sistemlerine kıyasla farklı avantajlar sağlamaktadır. Pnömatik (havayla) taşıma sistemleri, taşınan kuru hammaddenin türüne ve özelliklerine göre tasarlanır. Bu taşıma tipi genellikle pnömatik boru hattı içindeki malzemenin taşınmasına göre seyrek faz ve yoğun faz olarak ikiye ayrılır. Bu yazıda, Seyrek Faz ve Yoğun Faz pnömatik taşıma sistemlerinin farkını bulabilirsiniz.

 

ÖZELLİK SEYREK FAZ TAŞIMA YOĞUN FAZ TAŞIMA
Taşıma Hızı 15m/s – 25m/s arasında yüksek taşıma hızları 1m/s -12m/s arasında düşük taşıma hızları
Basınç Koşulları 1bar(g) dan düşük basınç 1bar(g) dan yüksek basınç
Basınçlı Seyrek Faz: 0.1bar(g) – 1bar(g) arası Basınçlı Yoğun Faz:
Vakumlu Seyrek Faz: -0.5bar(g) – -0.1bar(g) arası 1bar(g) – 7bar(g) arası
Vakumlu Yoğun Faz: -0.95bar(g) – -0.5bar(g) arası
Taşıma Mesafesi Genellikle 0 – 200 metre arası Genellikle 50 – 400 metre arası
Hava / Dökme Malzeme Oranı Yüksek hava / dökme malzeme oranı Düşük hava / dökme malzeme oranı
En Uygun Malzeme Tipleri Tercihen aşındırıcı olmayan, hafif, toz ve granül haldeki dökme malzemeler Genellikle aşındırıcı ve ince taneli dökme malzemeler
Hava Hacmi ve Boru Ø Ölçüsü Yüksek hava hacmi kullanılır. Boru hattı çapı yoğun faz sistemine kıyasla daha büyüktür. Düşük hava hacmi kullanılır. Boru hattı çapı seyrek faz sistemine kıyasla daha küçüktür.

 

Pnömatik taşıma sistemindeki taşıma havasının hız farkı, dökme malzemenin bozulması ve ayrışmasının yanı sıra pnömatik boru hattının aşınması ve yıpranması gibi başka sorunlara yol açabilir.

Yoğun faz sistemlerinde, pnömatik boru hattının iç yüzeyinde daha az çarpma etkisi olması nedeniyle boru hattındaki kuru malzemenin bozunması ve ayrışması daha düşüktür. Öte yandan, seyrek fazlı sistemlerde boru hattının iç duvarları üzerindeki daha yoğun etki nedeniyle boru hattında taşınan malzemelerin bozunması ve ayrışması riski daha yüksektir. Yoğun fazlı sistemlerde taşıma havasının hızı düşük olduğu için daha az aşınma ve yıpranma yaşanırken, seyrek fazlı sistemlerde yüksek hız nedeniyle aşınma ve yıpranma daha fazla deneyimlenir.