PNÖMATİK İLETİM VE DOZAJLAMA SİSTEMLERİ

Hububat, yem, toz, granül, pvc, çimento gibi tanecikli dökme malzemelerin hava basıncı veya vakum ile taşınması için pnömatik iletim sistemlerinden yararlanılır. Pnömatik taşıma, transport, nakil, iletim, sevk, transfer adı da verilen bu sistemlerde malzemeler hava ile sevk edildiği için helezon, konveyör veya kovalı elevatör gibi makina veya mekanizmalarda oluşan kırma problemi bulunmamaktadır. Tozsu dökme hammadde kapalı borular içinde iletildiği için ortama toz yayılmamaktadır. Böylece gıda güvenliği ve işletmenin temizliği gibi avantajlar elde edilmektedir. Pnömatik iletim sistemlerinde farklı uygulamalar için farklı sistemler kullanılmaktadır. Dökme hammadde zemin, silo, kamyon, römörk, çuval, bigbag gibi farklı noktalardan alınır yine zemin, silo, kamyon, römörk, çuval, big bag gibi noktalara iletilebilir. Bu işlem sırasında ürünün ölçümü, tartımı veya karışım hazırlanması mümkündür.

Pnömatik İletim Uygulamaları

Mikser Dolum, Boşaltım Dozajlama   dozajlama-dosage     Silolarda bulunan farklı dökme malzemelerin pnömatik iletim ve dozajlama ile mikserde karıştırılması       mikser-mixer-unload     Mikser ile karıştırılan ürünün pnömatik vakum sistemi ile çuval veya big bag gibi paketlere doldurulması         Silo Dolum fabrika-silo       Helezon ve pnömatik iletim sistemi ile silo dolumu       silo-dolum-filler     Zeminden vakum ile silo dolumu         torba-bosaltma     Çuvalda bulunan malzemenin siloya doldurulması       Tartım torba-dolum-bag-filler     Zeminden vakum ile çuval dolumu       Kamyon Yükleme, Boşaltma kamyon1     Kamyondan depo zeminine malzeme boşaltma   kamyon-dolum       Silo içinden kamyona pnömatik iletim ile malzeme yükleme işlemi        

Paketleme:

Çuval, big bag, konteyner gibi iletim ortamlarına dolum yapılır. Vakumlu taşıma sistemi ile malzeme silo, depo veya zeminden çekilir.

Kamyon / traktör yükleme boşaltma:

Pnömatik iletim ile depo, silo veya yerde bulunan mal vakum ile çekilir, kamyon veya römörka taşınır. Kamyon ve römorktan alınır, silo yükleme, depo veya zemine boşaltma yapılır.

 

Fabrika içi taşıma:

Silo, depo, yer, boşaltma çukuru ,makina çıkışı gibi yerlerden yine tesis içindeki yerlere pnömatik iletim sistemi ile aktarılır.

 

Binalar / fabrikalar arası taşıma:

Malzemenin farklı binalara pnömatik iletim ile iletimi sağlanır. taşınır.

Filtre tozu taşıma:

Torbalı filtre ,toz toplama sistemleri, toz siklonu çıkışndan alınan tozlar pnömatik iletim sistemleri ile silolara taşınır.

Dağıtım:

Silo içinde bulunan malzemenin hava basıncı ile püskürtülerek açık mekanlara dağıtılması, canlı hayvan yemlemesinde pnömatik iletim sistemleri kullanılır.

 

Çuval Boşaltma:

Çuval içinde bulunan hammadde, bunkere boşaltılarak pnömatik iletim hattına aktarılır. Boru hattı ile istenilen silo, mikser veya kazana dolum yapılır.

 

Silo Doldurma Boşaltma:

Kamyon, zemin, bunker gibi yerlerden alınan malzemeden siloya dolum yapılır. Silo içinde bulunan ürün ile kamyona yükleme, fabrika, makine veya başka bir siloya taşıma işlemi yapılır. Silo yükleme, silo boşaltma işlemlerinde malzemenin hasarsız nakli pnömatik iletim sistemleri sağlanır.

Diğer Uyglamalar;

Big bag boşaltma, siloya, miksere dolum Toz toplama Multiport Sıcak kül taşıma Plastik granül silo yükleme boşaltma inner liner bag Akışkan yataklı kazan besleme Yanmış kül taşıma Tartım

Hizmet Verilen Sektörler ve Pnömatik İletim ile Taşınan Ürünler

 

Endüstriyel Malzemeler:

Çimento, kalsit, maden, pertokimya malzemeleri, tıbbi malzemeler, hap, kapsül, parfümeri kimyasalları, kömür, kül, kömür, kömür tozu, soda, cam tozu, alçı, perlit, mermer tozu, plastik, polietilen, granül, ağaç talaşı, aktif karbon, karbon siyahı ve seramik tozu gibi çok farklı alanlarda kullanılan malzemeler pnömatik iletim için uygundur.

Gıda:

Kahve, un, kepek, süt tozu, toz şeker, baharat, tuz, gluten, nişasta gibi toz yapıdaki gıda ürünlerinin pnömatik iletim sistemleri ile iletimi sağlanmaktadır. Gıda hammaddelerinin taşınması için kullanılan ekipman 304 ve 316 paslanmaz çelik malzemeden üretilmektedir. Üretim tesislerinde pnömatik iletim ile gıda nakli temiz ve hiyenik olarak yapılmaktadır. Ortama herhangi bir toz, kırıntı dökülmediği için bakteri ve böcek oluşumu önlenmektedir.  

Tarım:

 

Buğday:

Günlük beslenme alışkanlıklarımız içerisinde vazgeçilmez bir yer tutan ekmeğin hammaddesi olan buğday, aynı zamanda sanayi hammaddesi olarak un, makarna, şehriye, bulgur, kepek, yem ve irmik üretiminde kullanılmaktadır. Buğdayın çeşitli ortamlardan pnömatik olarak taşınması kolaylıkla yapılabilmektedir. Buğdayda kırık oluşumu engellenmektedir. Un değirmen makinaları sınıfına giren pnömatik buğday taşıma sistemleri halen birçok değirmen, makarna fabrikası ve un fabrikasında kullanılmaktadır. Ekmek fırını ve un fabrikalarında üretilen tam buğday unu, galeta unu, kepekli ekmek, çavdar ekmeği gibi çeşitli tip ekmek ve un üretilen tesislerde un ve buğday nakli temiz ve hiyenik olarak yapılmaktadır. Ortama herhangi bir toz, kırıntı dökülmediği için bakteri ve böcek oluşumu önlenmektedir.  

Arpa:

Arpa, buğdayla beraber dünyanın en eski kültür bitkilerinden biridir. Günümüzde arpa daha çok hayvan yemi olarak kullanılır. Kullanıldığı önemli alanlardan biri de malt sanayidir. Arpa, pnömatik iletim ile sevk edilebilen bir üründür.  

Mısır:

Özellikle ülkemizde mısır tarımı hayvansal protein üretimine büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır. Ayrıca mısırın tanesinden elde edilen nişasta, glikoz ve mısırözü yağı da ekonomide ham madde açısından büyük önem taşımaktadır. Tane mısır, pnömatik iletim ile iletildiğinde hasar oluşmamaktadır. Bu nedenle fabrikalarda ve mısır kurutma tesislerinde helezona göre avantajlıdır.  

Baklagiller:

Nohut, fasulye, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, bakla, bezelye, börülce ve soya baklagil ailesinden olan tarım ürünleridir. Yemeklik tane baklagiller son yıllarda tarla bitkileri içerisinde en fazla ekim alanı artışı kaydedilen ürün gurubunu teşkil etmektedir. Malzeme kırma problemi olmadığı için baklagillerin pnömatik iletim yöntemi ile nakli fire oranını azaltmaktadır.  

Susam:

Susam, gıda endüstrisinde yaygın şekilde, hem işlenmeden, simit, ekmek ve diğer unlu mamuller üzerinde süs olarak, hem de çok sayıda işlenmiş gıda maddesinde, ilaç sanayiinde, parfümlerde ve kozmetik ürünlerinde kullanılır.  

Pirinç, Çeltik:

Pirinç, yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır. Sulak çeltik tarlalarında yetişir.  Yemeklik olarak kullanıldığı gibi, pirinç unu, pirinç kepeği, pirinç yağı gibi yan ürünleri vardır. Pnömatik iletim ve iletim yöntemi prinç ve çeltik için uygun bir alternatiftir. Çeltik kurutma makinaları ve çeltik fabrikalarında helezon ile taşınan çeltikte oluşan kırma problemleri pnömatik iletim sistemlerinde görülmemektedir. Bu nedenle ürünün ekonomik değeri korunmaktadır.  

Kuruyemiş:

Fındık, fıstık, çekirdek, badem, leblebi, ayçekirdeği, antep fıstığı, yer fıstığı, iç fıstık kabak çekirdeği, çerez gibi ürünler pnömatik iletim sistemleri ile zarar görmeden iletilmektedir. Polimak tarafından üretilen kabuklu fındık, kabuksuz fındık taşıma, çuval doldurma ve çuval boşaltma sistemleri, fındık nakil ihtiyacını başarıyla karşılamaktadır.  

Tohum:

Pamuk tohumu, çiğit, ayçiçeği, kanola ( kolza ), tahıl, hububat ürünlerinin tohumları pnömatik iletim sistemleri ile zarar görmeden taşınmaktadır. Helezon ve kovalı elevatöre göre daha az kırık oluşturduğu için tohum gibi ekonomik değeri büyük ürünlerde pnömatik iletim sistemlerinin önemi artmaktadır.  

Diğer Tarım Ürünleri:

Yulaf, çavdar, darı, kestane, küspe, çiğit, kayısı çekirdeği, bakliyat, hayvan yemi, yem premixleri, yem katkısı gibi çeşitli tarım ürünleri pnömatik iletim yöntemleri ile taşıma yapılan ürünlerdendir.    

Pnömatik iletim Sistemlerinin Konveyör, Helezon ve Elevatörlere göre avantajları

– Konveyor, elevatör ve helezonlu taşıyıcılarda malzeme genellikle doğrusal yolları takip eder. Helezonlar tamamen doğrusal taşıma yaparlar. Mal yatay, dikey veya eğimli taşınabilir. Helezon ile taşıma mesafesi kısadır. Kovalı elevatör sistemleri ise genellikle sadece dikey doğrultularda malzeme taşır. Konveyör sistemleri ise genellikle yatay düzlemde çalışır. Konveyor ile taşınan malzemelerde sağa sola dönüşler yapmak mümkündür. Helezonlu sistemlerin küçük boyutluları taşınabilmekte ve yer değiştirilebilmektedir. Bunun dışında hem helezon, hem kovalı elevatör hem de konveyörler uygulama ortamlarında sabit bir zemine monte edilirler. Pnömatik iletim sistemleri boyutlarına göre hem sabit hem de seyyar olarak üretilebilir. Malzeme iletim yolu yatay, dik veya kıvrımlı olabilir, herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Aynı zamanda koveyör ve elevatör sistemlerinin aksine taşıma hattı için yer ihtiyacı da çok azdır. Gerektiğinde sadece boru hattının yönü ve yeri değiştirilerek farklı yönlere taşıma yapmak mümkündür. Kovalı elevatör, konveyör ve helezon sistemlerinde değişiklik ve ekleme yapmak çok daha zordur. -Kovalı elevatör ve konveyorlü makinalarda bir çok mekanik parça, motor, redüktör ve bilya bulunmaktadır. Parça sayısı fazla olduğu için arıza yapma ihtimali yüksektir. Elevatör ve konveyörlerin parça bakımı ve değiştirme işlemleri de zahmetlidir. Özellikle uzun mesafeli konveyör sistemlerinde sadece bilya değişimi bile çok maliyetli ve zaman alan bir işlemdir. Havalı taşıma sistemlerinde genellikle blower ve hava kilidi adı verilen iki temel cihaz ile bunları çalıştıran motor ve redüktör bulunmaktadır. Sistemin diğer bileşenleri boru hattı, siklon ve silo gibi öğelerdir. Konveyör ve elevatör sistemlerine göre çalışan ve hareket eden parça sayısı çok daha az olduğu için pnömatik iletim sistemlerinin arıza yapma riski de düşüktür. Tamir ve bakım işlemleri kısa sürede bitirilebilmektedir. – Helezon ile taşıma işlemi özellikle mısır, fındık, çekirdek gibi hassas malzemeler için uygun değildir. Bu tip malzemeler helezonun dönen parçaları arasında kolaylıkla sıkışıp kırılabilmektedir. Havalı taşıyıcılarda ise taşınan malzemeye zarar verecek herhangi bir ekipman bulunmamaktadır. – Kovalı elevatör ve konveyör sistemleri genellikle malzemeyi açık bir ortamda taşımaktadır. Özellikle tozlu malzemelerde ortama toz karışması, hareketli ekipmanların kirlenmesi gibi problemler olabilmektedir. Gıda malzemelerinin elevatör ve konveyör ile taşınmasında ortama dağılan gıda parçacıkları bakteri olulşumu riskini doğurmakta, hijyen problemlerine sebep olmaktadır. Hava ile taşıma sistemlerinde ise malzeme kapalı borular içinde iletilmektedir. Ortama herhangi bir toz, partikül yayılımı olmamaktadır.